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Q 16. What is in Order 841? What are the directives to PJM? 

A Please see this presentation: http://www.pjm.com/-/media/committees-groups/committees/mic/20180510-
special-electric/20180510-item-02a-energy-storage-order-presentation.ashx 

And this word document outlining the directives: http://www.pjm.com/-/media/committees-
groups/committees/mic/20180510-special-electric/20180510-item-02b-ferc-directives-841.ashx 

The order can be found here: http://pjm.com/-/media/documents/ferc/orders/2018/20180215-rm16-23-000.ashx 

Q 15. What are the current gaps associated with Order 841? 

A Please see educational presentation: http://www.pjm.com/-/media/committees-
groups/committees/mic/20180510-special-electric/20180510-item-03a-esr-841-status-quo-review.ashx 

Q 14. Where are the rules for Electric Storage Resources? 

A Please see compiled ESR rules here: http://www.pjm.com/-/media/committees-
groups/committees/mic/20180510-special-electric/20180510-item-03b-all-manual-citing-of-esr-status-quo.ashx 

Q 13. When will Order 841 be discussed in the stakeholder process? 

A Please see work plan here: http://www.pjm.com/-/media/committees-groups/committees/mic/20180510-special-
electric/20180510-item-03b-all-manual-citing-of-esr-status-quo.ashx 

Q 12. How does PJM plan to comply with FERC Order 841? 

A PJM intends to file the compliance filing by the deadline of December 3, 2018.  Feedback sessions to get 
thoughts and recommendations from stakeholders have been scheduled as special sessions of the Market 
Implementation Committee: Electric Storage Participation – FERC Order 841 on May 10, June 14, June 27, 
August 3 and September 14, 2018. Registration and meeting materials can be found here: 
http://www.pjm.com/committees-and-groups/committees/mic.aspx.  Additionally, stakeholders can email their 
questions or feedback to esr@pjm.com 

Q 11. What is an electric storage resource? 

A As stated in FERC Order No. 841, the Commission defined an electric storage resource as “a resource capable 
of receiving electric energy from the grid and storing it for later injection of electricity back to the grid.” This 
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includes ESRs located on the interstate transmission system, on a distribution system, or behind the meter, 
regardless of their storage medium (e.g., batteries, flywheels, compressed air and pumped-hydro). PJM is 
tasked with defining the qualifications of what resources can use the ESR participation model in the FERC Order 
841 compliance filing. 

Q  10. Currently, can electric storage self schedule in day-ahead and real-time? 

A All electric storage is currently eligible to self-schedule into both the DA and RT Energy Markets by operating as 
fixed non-dispatchable price-taking resources.  A resource cannot currently enter negative incremental MW 
segments in the offer curve in Market Gateway.  Currently pumped storage reflects pumping (charging) by 
entering negative eco min and eco max values but not a negative offer curve. 

Q 9. Can self-scheduled electric storage resources alter their schedules for use in the 
RT Energy Market only on an hour-to-hour basis and only up to 65 minutes prior to 
the start of the operating hour? 

A Self-scheduled non-dispatchable resources need to provide 20 minute notice for a change in commitment status 
(Manual 11 Section 2.3.3) and, if a Capacity resource, must follow any instructions from PJM dispatchers. The 
resource will incur deviation charges for not following any Day Ahead schedule. The provisions of Manual 11 
Section 9.1 generally apply to changes in offers for resources that are economically committed and dispatchable 
in real time.  All non-pumped storage resources are eligible to enter hourly-differentiated offers in DA and Rebid 
periods.  Only resources that opt-in to Intraday Offers can alter their energy offers up to 65 minutes before the 
operating hour.  However, resources cannot increase their price offer in RT if a unit has a DA schedule.  

Q 8. Given PJM’s recent move to 5-minute settlements, can storage schedule at a 5-
minute granularity? 

A No, the Day-Ahead Market is made up of hourly schedules. 

Q 7. Instead of self-scheduling, can storage participate by submitting price-based offers 
into DA and RT Energy Markets and self-managing state of charge?   

A Pumped hydro cannot do this under the status quo.  Other ESRs could theoretically submit price-based offers for 
positive MW only (discharging).  However, our interpretation of Order 841 is that we must make such a 
mechanism available to ESRs. 

Q 6. Does PJM post a pre-DA price forecast that can be used by self-scheduled 
resources in the DA Energy Market? For example, does PJM post the implied prices 
from day two of the prior day’s DA Energy Market run? 

A No. 
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Q 5. Can storage deviate in real time from their DA Energy Market schedule and settle 
ex-post?  If so, would deviations just be paid/charged at the RT Price or would there 
be any additional charges or penalties? 

A Yes, an electric storage resource may deviate from their DA schedule unless they are a Capacity resource that 
received PJM dispatch instructions, and provided they provide 20 minute’s notice for a change in commitment 
status. Deviations from the DA schedule generally incur Balancing Operating Reserves charges, in addition to 
balancing settlement at the RT Price.  

Q 4. Would storage have to submit cost based offers? 

A Cost based offers are required in energy and ancillary services markets. A $0 cost-based offer is generally 
acceptable with minimal supporting documentation. Currently the rules for cost-based offers are listed in PJM 
Manual 15: Cost development guidelines. Battery and flywheels currently have a $0 cost offer. Price-based 
offers can be developed at the discretion of the ESR owner/market.  

Q 3. Participation rules for regulation are clearly specified, but in practice how can 
storage participate in PJM’s synchronized and non-synchronized reserve markets? 

A Units can offer or self-schedule in to the PJM Tier 2 Synchronous Reserve Market similar to Regulation.  PJM 
will only clear Tier 2 reserves if there are not enough Tier 1 reserves on the system.  Tier 1 is calculated as the 
available headroom of resources that are online for Energy.  All Electric Storage Resources are excluded from 
Tier 2 synchronized reserves unless an exception is requested.  To provide synchronized reserves, a resource 
must be able to provide the assigned MWs in 10 minutes and be able to deliver those MW for up to 30 minutes.   

Pumped-Hydro resources are eligible for non-synchronized reserves because they can be online in 10 minutes.  
Generation resources that are not available to provide energy are no considered for non-synchronized reserves.  
There are no offers into Non-Synchronous Reserve and assignment is automatically designated in real-time to 
eligible resources.   

Q 2. Is there a minimum duration in the capacity market for storage? 

A Currently an ESR must be available spanning a 24 hour block with a minimum 10 hour run time requirement 
available by adjustment (per PJM Manual 21). Currently PJM will derate the unit by modifying the amount of 
CIRs that the unit is able to produce over the run time requirement (24 or 10).  
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Q 1. Will PJM treat all storage exactly the same as generators when assessing Non-
Performance Charges and Bonus Performance Credits?  If the treatment is not 
expected to be identical, please clarify how storage might be considered in 
performance charges and credits 

A Yes, we do not expect any exceptions to Performance Assessment Interval. 
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